31 Ιούλ

Η Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης ανακοινώνει ένα νέο πιστοποιημένο σεμινάριο που απευθύνεται στους Πολίτες και εντάσσεται στην εκπαιδευτική περίοδο 2017-2018.

Περιγραφή-Στόχος:

Βασικές Πρώτες βοήθειες είναι το σύνολο των ενεργειών για την άμεση παροχή υποστήριξης της ζωής σε έναν ασθενή ή σε έναν τραυματία μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας από μη επαγγελματίες υγείας. Διδάσκεται η αποτελεσματική παροχή πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση των συχνότερα εμφανιζόμενων σοβαρών καταστάσεων που απειλούν τη ζωή όπως άσθμα, σοβαρή αλλεργική αντίδραση, πνιγμονή-απόφραξη αεραγωγού από ξένο σώμα, ρινορραγία, καρδιοαναπνευστική ανακοπή, λιποθυμία, εξωτερική αιμορραγία, μυοσκελετικές κακώσεις άκρων, εγκαύματα, υποθερμία, θερμοπληξία, κ.α.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει σύντομες διαλέξεις, ομαδικές διαδραστικές ασκήσεις, σταθμούς δεξιοτήτων και πρακτικές ασκήσεις εξομοίωσης περιστατικών.

Διάρκεια: 4 ώρες

Πιστοποιημένο από την Ελληνική Εταιρεία Καρδιοναπνευστικής Αναζωογόνησης

Απευθύνεται σε: Πολίτες, Εθελοντές Διασώστες, Πυροσβέστες, Σώματα Ασφαλείας, Γυμναστές, Ναυαγοσώστες κ.α

Για να κάνετε κράτηση θέσης επικοινωνήστε με τη γραμματεία της ΕΕΚΑΑ.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2110121756 – 2110121757 (09:00-15:00).

Επιστημονική Ενημέρωση

  • Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Emergency Medicine συσχέτισε το δείκτη μάζας σώματος με την έκβαση της Αναζωογόνησης. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής και μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της αναζωογόνησης. Η προοπτική αυτή μελέτη παρατήρησης έδειξε ότι από τα 84 άτομα που προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ενός τριτοβάθμιου Νοσοκομείου της Αττικής, τα 13 ανέκτησαν αυτόματη κυκλοφορία και εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής νοσηλείας με μέση διάρκεια παραμονής τις 7 μέρες. Η επιβίωση σε ασθενείς με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος ήταν μεγαλύτερη τόσο στην ανάκτηση αυτόματης κυκλοφορίας όσο και στην έξοδο από τη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η περίληψη του άρθρου φαίνεται στον επόμενο υπερσύνδεσμο Am J Emerg Med. 2017 Mar 21. piiS0735-6757(17)30217-6. doi: 10.1016/j.ajem.2017.03.050. [Epub ahead of print]

  • Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Resuscitation αξιολόγησε την πίεση του αεραγωγού ως προγνωστικό παράγοντα ανάκτησης αυτόματης κυκλοφορίας και διερεύνησε την καταλληλότερη τεχνική αερισμού συμπιέσεων κατά τη διάρκεια της αναζωογόνησης. Η μελέτη ήταν μια προοπτική μελέτη παρατήρησης που αφορούσε 300 ασθενείς με εξωνοσοκομειακή ανακοπή που αναζωογονήθηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών τριτοβάθμιου νοσοκομείου της Αττικής. Η παράμετρος που μετρήθηκε ήταν η μέση πίεση του αεραγωγού. Μια μέση πίεση αεραγωγού 42.5mbar κατά τη διάρκεια της αναζωογόνησης αποτελούσε ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα ανάκτησης αυτόματης κυκλοφορίας.

Η περίληψη του άρθρου φαίνεται στον επόμενο υπερσύνδεσμο Resuscitation. 2017 Jan;110:101-106. doi: 10.1016/j.resuscitation.2016.10.023